От САЩ може да очакваме изтребители, с които да изпълняваме дейността си по въздушен контрол, докато пристигнат платените от България самолети F-16.

Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на втория ден от заседанието на външните министри на НАТО в Брюксел, информира БНР.

Милков и Блинкън са обсъдили възможностите за осигуряване на заместващи способности за въоръжените ни сили заради изтичането на ресурса на нашите изтребители. Предстои страната ни да се обърне към Пентагона за тази цел.

На въпрос към българския външен министър дали е обсъждан въпросът България да предостави оръжията, чиито срок изтича, на Украйна и в замяна да получи модерно американско оръжие, той отговори, че не са разговаряли за това.

"Този въпрос, в този контекст точно, не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че ние имаме изтичащ ресурс, и имаме една пропаст на способностите.

Защото, примерно да речем, когато на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ние ще имаме две или три години напред, в рамките на които ние няма да имаме други възможности въобще да защитаваме въздушното пространство.

Ще трябва да разчитаме на съюзниците. В този контекст беше обсъждан въпросът. А това какво би станало с нашето въоръжени, това е въпрос, който трябва да бъде решен на други нива от парламент, от бъдещо правителство най-вероятно", каза Милков.

След приемането на Финландия в Алианса Министър Милков очаква и Швеция да стане пълноправен член на НАТО до срещата на високо равнище на Пакта във Вилнюс през юли, след като вчера Финландия стана 31-ви член на организацията.

"Намерението е да се достигне до пълноправно членство към срещата на върха във Вилнюс - т.е. срещата на върха във Вилнюс да се проведе във формат 32 страни.

И това е постижимо, тъй като между Швеция и Турция има подписан меморандум и на базата на приемането на този меморандум биха могли да бъдат приети известни законодателни промени в Швеция, които по-нататък да доведат до това Турция да вдигне своето вето”, обясни външният министър.

Той припомни, че от Унгария са заявили, че няма да са последните, които ще ратифицират членството на Швеция.