Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за повишени рискове за финансовата стабилност и необходимостта от бдителност след неотдавнашните сътресения в банковия сектор в развитите икономики.

Говорейки на конференция в Пекин, ръководителят на МВФ каза, че несигурността в световната икономика остава "изключително висока“, като се очаква глобалният икономически растеж да се забави под 3 процента тази година поради войната в Украйна, "белези“ от пандемията Covid-19 и по-строгата фискална политика.


През януари МВФ изчисли, че глобалният растеж ще се забави от приблизително 3,4% миналата година до 2,9% през 2023 г., след което ще се повиши до 3,1% през 2024 г.


"Дори при по-добра перспектива за 2024 г. глобалният растеж ще остане под средния за последното десетилетие от 3,8 на сто“, каза пред форума Георгиева.


"Бързият преход от продължителен период на ниски лихвени проценти към много по-високи лихвени проценти, необходими за борба с инфлацията, неизбежно генерира стрес и уязвимости, както видяхме в последните развития в банковия сектор", посочи Георгиева.


Глобалният финансов сектор беше разтърсен от колапса на Silicon Valey Bank този месец. Това доведе и до краха на друга американска институция и поглъщането на Credit Suisse от UBS. Банковите акции се понижиха отново в петък, този път водени от Deutsche Bank, принуждавайки германския канцлер Олаф Шолц да настоява, че "няма причина за безпокойство“ за институцията, пишат от Financial Times.


Според Кристалина Георгиева политиците са действали решително в отговор на заплахите за финансовата стабилност, което е спомогнало до известна степен за облекчаване на пазарното напрежение.


Тя също така предупреди за рисковете от геоикономическа фрагментация, която според нея "може да означава разделяне на света на съперничещи си икономически блокове.