Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет одобри предложението за демонтиране на Паметника на Съветската армия от центъра на София, съобщава БНТ.

Предложението предвижда паметникът да бъде преместен за постоянно в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или на друг държавен терен извън централната градска част на столицата. Заложено е още на сегашното място на паметника да бъде поставена информационна табела, която да указва, че монументът символизира чужда сила, обявила война на България, и окупирала страната. Окончателното решение за съдбата на Паметника на Съветската армия предстои да бъде взето от Столичен общински съвет.

БургасИНФО припомня, че през годините подобен обществен дебат за съдбата на Альошата в Бургас е повдиган не веднъж и той винаги е водил до полярни мнения. А през това време Паметникът на съветската армия все още се издига на площад „Тройката”. Бургазлии със сигурност ще проследят с интерес гласуването на Столичния общински съвет относно паметника в столицата.

снимка БНТ