Българско прясно мляко е по-изгодно да се купи в Брюксел, отколкото в София, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков. При това става въпрос за произведено у нас мляко, което в белгийския град се търгува по 2 лева за литър, въпреки транспортните разходи, докато у нас се продава срещу 3 лева за литър.

По-евтино струва литър пълномаслено мляко и в САЩ, където продук­тът се предлага срещу 1,28 долара или малко над 2 лева, посочи още Дянков. Бившият финансов министър бе категоричен, че има спекула с цените на храните у нас.

Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара. Най-лесният начин да паднат цените е през бюджета. “Спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса ще свали цените на стоките ", добави той пред bTV. Бившият финансов министър подчерта и че у нас няма достатъчно конкуренция на пазара.

“В следващия бюджет, когато бъде внесен от служебния финансов министър, трябва ДДС-то да се качи на 20%, за да не се дава възможност за свръхпечалби на бизнесите”, категоричен бе Дянков.