Около 1800 лв. трябва да е минималната работна заплата при учителите, така че да им гарантира достойно съществуване. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Сашо Пенов.

В момента минималното възнаграждение за учителите е 1485 лв. Според Сашо Пенов то трябва да се актуализира заради инфлацията.


"Достойна е заплата, която позволява на учителя да обезпечи възможността да получи кредит от банка, за да може да си закупи жилище и да го погасява, която му дава възможност за достойно съществуване извън плащането на ток, парно, вода и т.н. и да му дава възможност да се чувства социално уважен. Около 1800 лв. трябва да е", посочи той.


Служебният министър на образованието призова учителската професия да не се използва за предизборни цели по време на кампанията.


През Плана за възстановяване и устойчивост училищата у нас имат достъп до половин милиард лева за изграждането на СТЕМ-центрове.


Вчера министър Пенов събра на среща над 2000 директори от цялата страна, за да получат разяснения за процедурите по кандидатстване.


Парите могат да бъдат усвоени до 2026.