Ако за спасяването на българския лев има референдум, то за спасяването на българския десен избирател, ще трябва да разчитаме само на ГЕР-СДС и „Гергьовден“. Ще се изправим срещу няколко форми на левица – класическото БСП, вън от съмнение за нас – новата левица в лицето на ПП и „Да, България“ и разбира се – левицата около Първанов и Мая Манолова, която се готви да излезе. Ние ще имаме трима опоненти вляво и никой вдясно. Така депутатът от Бургаски регион Любен Дилов оформи позициите преди предстоящите поредни парламентарни избори на пресконференция в морския град днес. Водачът на листата на предходния вот Жечо Станков и народният представител и общински лидер на ГЕРБ Андрей Рунчев направиха анализ на работата в парламента през изминалата седмица.

„Центърът, както винаги, е зает от ДПС, може би там ще имат претенции и от НДСВ, които не знаем все още как ще се заяват. Това е картината - идеологическа. Изключително сме притеснени от едно мощно олевяване на публичния живот, което не е аргументирано с нищо икономически, а с популистки лозунги... Напълно сме наясно какво си случва – ще се явим срещу един Отечествен фронт и две левици. Нещо повече – ще се явим срещу разколебани в европейските си ценности формации – имаме две откровено евроскептични формации в лицето на БСП и „Възраждане“, и „голямото“ обединение около ПП и ДБ, които се колебаят за различни неща. Освен фронта ляво-дясно, се отваря вероятно и фронт евроскептици-еврооптимисти. Ще бъде много интересна кампания, въпреки че ще е кратка и въпреки че ще е във време, когато хората не са склонни да говорят вече за политика и сме им поомръзнали.

Ще има два обособени центъра, които ще се сблъскат, обикновено тогава се генерира енергия - политическа. Очакваме да е интересно, подготвени сме за това, искаме да водим идеологически спор, не искаме да се занимаваме с парапети и глупости, защото досадихме на хората. Мислим да разобличаваме обаче всички лъжи, които се изсипват не само срещу нас, но и изобщо. Защото единственият начин да познаете това, че Кирил Петков лъже е това, че му мърдат устните. Всеки път, когато са му мръднали устните – той е излъгал. Аз всъщност не знам изречение, в което той да не е излъгал. Няма значение за какво говорим – дали за вечерята в Гърция, дали за Тайната квартира, дали за оръжията и т.н., няма тема, по която той да не ни излъга, не само нас, но и партньорите си. Така че ние няма да ги щадим в това отношение, но и поне тук – на територията на Бургас, не смятаме да влизаме в тежки схватки на това ниво. Готови сме да водим спорове по теми като икономика, енергетика, социална политика и други. Видя се в някои случаи, че се обединява бургаското народно представителство да говори на един език пред изпълнителната власт, пред областен управител, когато се налага, без да робуваме на идеологии“, добави Любен Дилов.

„Ще имаме местна програма, както винаги. Имаме какво да кажем, защото отново темите за Бургаски регион бяха основно повдигани от депутатите от ГЕРБ-СДС и да - имаме допирни точки с колегите от Бургаска област. Нашият предизборен щаб работи, имаме регулярни събирания, по общини щабовете са готови. Чакаме президентът да издаде указа и ако в петък приключи работата на НС, още от понеделник започваме да работим по нашата предизборна програма. Ще имаме широкообхватна листа, за да може да предложим различни профили на хора, които биха били полезни за кампанията и като бъдещи депутати. Излизаме уверени, че имаме какво да каже на хората Готови сме, освен твърдото ядро, да привлечем и периферия, която да ни помогне да бъдем първа политическа сила.“, каза Андрей Рунчев.

На въпрос за подредбата на листата, той каза, че структурата ще мине през процедурите. „Ще дадем нашите предложения, след това е решение на Изпълнителната комисия как ще бъдат наредени. Лидерите в началото са почти ясни, но ще оставим това и на нашите членове.“, добави той.

Според Любен Дилов подписките за двата референдума за насочени към местните избори. Според него трудно ще се измести засега фокуса, но създателите са се прицелили към местния вот, смятайки, че ще придобият допълнителна енергия от тях.

„Ние обаче им готвим изненада. Тя е, че в следващия парламент смятаме да предложим референдумите в никакъв случай да не съвпадат заедно с каквито и да е други избори – местни, парламентарни или за Европейски парламент. По простата причина, че се криви допитването. Хората отиват да гласуват за местна власт, а ние ще ги питаме какво мислят за еврото. Който иска да прави референдум в България, да го прави извън избори, по което иска време. Когато искаш да запалиш хората и да ги изкараш на референдум, трябва да положиш усилия да закараш един милион души поне, а не да използваш това, че те са отишли да гласуват за кмет и ти да използваш това. Това се криви“, добави той.