Партиите гледат по-скоро към третия мандат. Там е по-интересно, не е ясно президентът на кого ще го връчи. Там ще са продълженията и дузпите. Може би всички вече са свикнали с мисълта, че се отива към избори.

Това заяви пред Българското национално радио социологът Първан Симеонов.

Коментарът му идва в контекста на решаващата политическа седмица, в която президентът Румен Радев трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме Промяната”.

Според него, за да има диалог между прозападния прогресивен лагер в България и консервативната част на политическия спектър, трябва да минат поне още едни избори, които да покажат, че друг път освен диалога няма.

"Новите избори не са новина, те са винаги зад ъгъла. Изборите през 2021 година бяха избори за промяна. Последните бяха за стабилизация. Едни предстоящи избори ще бъдат от по-нов тип, ще бъдат избори за решения. Изборите вече значат нещо... И няма как да я променим тази България, колкото и избори да правим. Ще трябва да свикнем, че това, което ни се привижда като пат, всъщност е здравословно равновесие между два автентични обществени сектора. Истинското мнозинство ще бъде между тези два стълба в българското общество", посочи Симеонов.

По думите му партиите ще гледат да не излязат виновни за несъздаването на правителство.