С 55 гласа „за „ и 73 гласа „против“ депутатите не приеха предложението на БСП да се обсъжда в открито заседание дали страната ни да предостави военна помощ за Украйна, съобщи Нова тв.

Депутатите решават на второ четене дали да предоставим военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, но също както на първо четене законопроектът се очертава да скара народните представители.

„Точно 10% от депутатите са си направили труда да се запознаят каква точно помощ ще предоставяме на Украйна. Тук изобщо не става въпрос, че имаме симпатии към украинските граждани, които страдат в тази война, че България трябва да изрази своята солидарност чрез хуманитарна помощ, чрез подпомагане възстановяването на инфраструктурата, но тези политически решения сега нямат нищо общо. Особено важно е и дискусията да бъде публична, да могат гражданите да видят ясно какво се случва“. Това заяви Кристиан Вигенин от БСП.

По време на дебата стана ясно, че Вигенин на заседание на комисията по отбрана е направил предложение да се създаде нов чл.2, чрез който да има промени в количеството и вида на безвъзмездното предоставяното оръжие, техника и боеприпаси, което предложение да замени чл. 1 от предложението. „Това, което предлагаме не е изменение на споразумението, а допълнение, защото така както е предложен законопроектът е противоконституционен“, заяви още той. Засега предложението остава отхвърлено.

Източник: Нова тв