"Името на акад. Николай Денков е много добро и ако той успее да подбере по-безпристрастен и приемлив екип, това правителство ще добие шанс. Правителството с втория мандат би било възможно като правителство на малцинството, но това изобщо не бива да ни притеснява.

Лошото е, когато кабинет на малцинството трябва да управлява дълго, това е невъзможно. Но когато се постигне едно споразумение за 6 месеца, примерно, няма нищо лошо на база на програма и на законодателен ред други партии да го подкрепят.

Това не означава коалиция, то ще бъде отговорност на тези, които са направили малцинственото правителство. Необходимо ни е такова правителство, защото парламентът трябва да работи поне 6 месеца, за да приеме важни закони в тази кризисна ситуация в страната и в Европа.

А и трябва да се даде глътка въздух на хората, които гласуват, да има една дистанция поне от 6 месеца, преди да отидем отново на избори през юни или юли".

Коментара направи пред БНР социологът Кънчо Стойчев.

"Никаква опасност няма да се направи правителство на малцинството, тъй като то ще е най-контролираното, защото във всеки един момент мнозинството в парламента може да го накаже, като го свали, или да го вкара в правия път. Това би бил добър вариант и може би единственият смислен вариант в ситуацията, в която сме се оказали", добави той.

Според Стойчев президентът Румен Радев ще даде достатъчно време за диалог между партиите, преди да връчи на "Продължаваме промяната" втория мандат за съставяне на правителство.

"Не ни трябват бързи избори. Може за 6 месеца да се направи правителство, да се свърши малко работа и след това да отидем на избори", категорично заяви социологът и уточни, че не е страшно да има често избори, "по-страшно е страната непрекъснато да е в скандали и политиците непрекъснато да се карат и това да обезверява хората и те да не искат да гласуват".

По думите на Кънчо Стойчев местните избори са мотив за поведението на партиите в парламента, които защитават само тяснопартийните си интереси.