Съветници от целия политически спектър имат пръст в списъка с лица, които станаха част от кабинета ”Габровски”. Кои са те обаче номинираният за премиер от ГЕРБ хирург не каза - били тайна.

Томислав Дончев от ГЕРБ е бил един от хората, които са съветвали Габровски, призна самият той.

"Някои от министрите си ги познавам, някои съм чувал. С други се запознах сега. Не съм стоял в Google. Ако искате да решите сериозен проблем, имената са няколко. Ако намеря съвпадение на имена от няколко източника, започвам да преглеждам биографии и да каня на разговори. Лично аз им звънях. Имаше хора като Томислав Дончев, който даваше съвети. Имах и други източници, които са тайна. Политическа е ситуацията, в която се налага да вземаме тези решения. Съветниците ми бяха от различни политически сили", обясни номинираният за премиер.

Като “чужди за него партийни технологии” определи изказването на Кристиан Вигенин от БСП, че кабинетът на ГЕРБ може да бъде избран с игра на кворум и при пълна мобилизация на ДПС и ГЕРБ. Той заяви, че няма да участва в кабинет с третия мандат.

“Щом първият мандат, който е абсолютно чист като структура, не мине, няма да има начин да се работи - ще има междупартийни совалки и пазарлъци. Няма как да получа свободата, която имах сега. Няма как да съм кандидат-премиер с третия мандат”, отсече Габровски.

“Беше сигурно, че кабинетът ще започне да получава етикети. Не знам откъде е генезисът на определението “Борисов, Радев, Пеевски”. Номинираният за министър на енергетиката не трябваше ли да е обвиняем в момента? Когато е отговарял за “Булгаргаз”, това е била стабилна и предвидима компания. Не знам как си представяте хората без нито едно петно. Това със сигурност не може да са живи хора. Всеки от нас има контакт, бил е във взаимоотношения. Избрал съм хора, които са добри професионалисти, които от ден 1 да започнат да работят веднага”, допълни Габровски пред bTV.

Габровски призна, че Бойко Борисов го е поканил на разговори, на които е изложил виждането си - кабинет, който е далеч от партиите и нуждата от редовно правителство.

“Дебатът за хартиената бюлетина беше тежък. В почти цяла Европа се гласува с хартия. Най-голямата фалшификация на изборите идва от ниската избирателна активност. Ако се завъртим още два пъти на избори, тя ще спадне до 25-30%. Приемам, че целият този конфлотационен тон създаде усещането, че с каквото и да се гласува, има вероятност вотът им да бъде подменен”, посочи още Габровски.

Хартиената бюлетина беше върната с промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ, БСП и ДПС.