Кабинет с мандат на ГЕРБ е възможен при игри с кворум и пълна мобилизация на ДПС и ”Български възход”. Нужни са 115 гласа.

Това заяви Кристиан Вигенин от левицата. Той обаче отказа да коментира последният скандал в редиците на червените с изключването на Явор Божанков от парламентарната група след остротото му изказване за войната в Украйна и подкрепата му за изпращането на оръжия на Киев.

По думите му индикации, че могат да подкрепят кабинетът с мандат на ГЕРБ дават ДПС и “Български възход”. Партията на Стефан Янев се обяви за диалог и разбирателство, а от ДПС също оставиха вратата си отворена за подкрепа и разговори.

Вигенин повтори, че от БСП ще гласуват против.

"Трите партии заедно имат 115 депутати при пълна мобилизация, което означава, че със 115 гласа това правителство може да мине, ако не всички народни представители са в зала. Т.е., ако 11 отсъстват, тези 115 могат да направят правителство. Предстои да видим кои депутати няма да са в зала тази седмица, това също ще даде някаква индикация", посочи Вигенин, цитиран от Българското национално радио.

Той прогнозира, че при провал на първия мандат, няма да има подкрепа и за втория, но има шанс за съставяне при третия мандат.

"Единствената възможност да има правителство, макар и за известен период, е то да бъде експертно и то да предложи конкретна програма за конкретен срок", допълни депутатът от БСП.