Жители на Приморско и Царево подготвят протест заради състоянието на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна в понеделник, пред Областна управа в Бургас. Проблемът, както съобщихме, стана ясен в четвъртък, когато областният управител проф. Мария Нейкова е била уведомена от директора на ВиК-Бургас, че съоръжението се нуждае от спешен ремонт и тя предприе спешно действия за осигуряване на нужните пари, като обяви частично бедствено положение.

„Проблемът засяга абсолютно всички. Надявам се на по-сериозно присъствие. Нашите искания са ясни – незабавна оставка на директора на ВиК и неговите преки подчинени, които са виновни за ситуацията, второ – да бъдем запознати с реалното състояние на пречиствателната станция. Искаме да сме запознати с всичко, което ще доведе до един безпроблемен летен сезон. Тук говорим за проблем, който е бил неглижиран с години“, каза общественикът от Приморско Здравко Василев. Той подчерта, че протестът няма да бъде политически.

Внесох официално уведомление до Областна управа, до ОД на МВР Бургас и до Община Бургас за провеждане на протест в понеделник. Съществува голям риск през летния сезон да има воден режим, който буквално ще унищожи поминъка на хората, заети в сферата на туризма в тези общини. От ВиК Бургас вече обявиха, че са необходими 15 млн. лева за ремонт. Притеснителното в случая е това, че заради обявеното извънредно положение за изразходването на въпросните 15 милиона лева няма има обществена поръчка, а най-вероятно ще се избере точно определена фирма. Може пък и това да е крайната цел.

Проблемите в пречиствателната станция не са от вчера или от днес, но за пореден път някакви чиновници са проспали времето, в което е можело да се реагира, да се предвиди и планира ремонт, да се осигурят средства за ремонт. От ВиК Бургас не са направили нищо, за да изпреварят събитията, затова сега просто ги следват“, обяви и общинският съветник от Царево Емил Пейчев.