Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви пред БНТ, че ако има нови избори през март, политическата криза ще се задълбочи и ще бъде по-трудно да се сформира управление.

Хора като проф. Габровски могат да изчистят сътвореното от политическия елит през последните 2-3 години. Ние го предлагаме, за да дадем решение на кризата с доверието, която предизвика политическата криза, изтъкна той.

Биков определи проф. Габровски като един от малкото останали авторитети: "За нас е чест, че той прие поканата да приеме първия мандат, каза депутатът от ГЕРБ-СДС".

Според него без подкрепата на ГЕРБ няма как да бъде избран кабинет в рамките на този парламент, а и в рамките на следващия, ако изборите са след 2-3 месеца.

Критикува ПП, че поставят условия, за да бъдат подкрепени, което по думите издава неадекватност и некомпетентност.

"За нас "Продължаваме Промяната" не е формация, на която по принцип може да се разчита за нещо. Ние сме предложили решение на политическата криза, който го отхвърля - има ангажимента да предложи по-добро решение от нашето. Ако не го направи - означава, че е действал безотговорно", заяви Тома Биков.

Определи като проблем, че от 2 години например не е приет нито един важен закон в областта на културата.

Тома Биков каза още, че са предложили възможно най-доброто решение в лицето на проф. Габровски. Ако има нещо по-добро от нашето предложение, да заповядат, не виждам как ще го направят. Ако третият мандат излъчи проф. Габровски за кандидат-премиер, съвсем логично е да го подкрепим, коментира Биков.