Няма как България да е приета като член на ЕС, ако не съответства на стандартите на правовата държава. Това заяви пред БНТ главният прокурор Иван Гешев, коментирайки отказа за приемането ни в Шенген с мотива, че страната ни не е действаща правова държава.

„Вменяването на вина понякога може да представлява тактика за контрол, пасивна агресия и дори психологическа манипулация.

Срамно е да не уважаваме себе си. Няма как да не уважаващ себе си и да очакваш да те уважават другите”, посочи той.

Коментирайки последните журналистически разследвания, че от българската граница е стреляно срещу мигранти, Гешев заяви, че няма сигнали от европейските партньори за такъв инцидент.

„Уважавам журналистическите разследвания, прокуратурата извършва разследване, към момента такива неща не са констатирани.

Ние сме правова държава, защитаваме граница на ЕС. В защита на тази граница загинаха полицаи. Това, което се случва, не го заслужава България. Ние си искаме нашето, защото сме покрили критериите”, изтъкна Гешев.

По отношение на съвместната акция срещу наркоразпространението „Бяло”, обвинител номер едно заяви, че задължение на институциите е да работят за българските граждани. „Ние заедно трябва да произведем резултата, който очакват гражданите. Обнадежден съм, че се тръгва напред. Никога не са били недосегаеми нито дребни риби, нито акули, спрямо всички лица работим по еднакъв начин.

Работата по организираните престъпни групи не е същата след закриването на Спецпрокуратурата”, посочи той.

За случая „Семерджиев”, главният прокурор бе категоричен, че съдебната власт не е предоставяла "чадър". "Ние сме безкомпромисни и не правим разлика", заяви той.

„Няма дело „Магнитски”, има санкции. Шестима човека попадат под тях. Срещу четирима от тях бяха предприети действия още преди тези санкции. Основният критерий е дали има доказателства, а за да се стигне до тях, някой трябва да разкрие престъпление и това са МВР или службите за сигурност.

Ако някой смята, че спрямо Пеевски, Божков, Цветан Василев има разлика - няма никаква, има еднакъв подход на съдебната власт.

Поискали сме информация от САЩ, такава не получихме с изключение на тази, която е публично известна. Не виждам проблем, ако има убедителни доказателства или разкрито престъпление, прокурор да разследва депутата Пеевски или който и да е", добави той, като подчерта, че не бива да бъде нарушавана презумпцията за невинност до доказване на противното.

„Въпросът откъде Бойко Борисов знае подробности по делото за чекмеджето трябва да се отправи към самия него.

За последните години Бойко Борисов съм го чувал 2-3 пъти по повод празници. Ако става въпрос за връзки и отношения извън закона, такива не съм допускал. Спазвам принципа за разделени на властите, който включва и взаимодействие с властите. Няма как да нямам срещи и с политици”, каза още главният прокурор по повод има ли изтичане на информация по делото за чекмеджето с кюлчетата.

„Не е имало изтичане на информация по дела нито от мен, нито от прокуратурата", подчерта той.

„Не ме е страх за себе си, ако ме беше страх, нямаше да стана главен прокурор. Притеснявам се от българските политически компромиси.

Няма как нещо неморално да е политически правилно. Виждам опитите за овладяване и подчиняването на българската съдебна власт. Аз ще защитя независимостта на прокуратурата, това е една от основните ми цели и няма да отстъпя от нея”, категоричен бе той.

Според Гешев идеята за съдебна реформа и по-голям контрол върху главния прокурор не е немислима, но не кореспондира с Конституцията. Заяви, че не е вярно, че притежава всевластие.

"Ако вляза теоретично във въпроса и приема че е вярно - аз съм демократ и спазвам демократичните принципи. Решенията, законите и Конституцията се приемат от Народното събрание и българската прокуратура и аз ще изпълним всяко тяхно решение. Отново теоретично - ако някой смята, че трябва да се направи всеобхватна журналистическа реформа в България и реши, че понеже вие сте всевластен, да ви ограничи ефирното време, означава ли че по този начин ще реши проблема със свободата на словото и медиите?"

Според Гешев политическите партии не искат да излязат на дебат с него, защото нямат аргументи.