Безспорно Борисов е най-подготвен за премиер, в ГЕРБ има много експерти готови за този пост, самият аз се чувствам готов, но в името на компромиса избрахме политически независимия проф. Габровски. Това каза Даниел Митов от ГЕРБ в предаването „Лице в лице“ по bTV.

"Шансовете за правителство не мога да определя, но постигнахме разговори, което изисква демокрацията", каза още той и допълни, че от ГЕРБ са направили и правят достатъчно компромиси, време е и другите да вземат пример от тях, защото страната се нуждае от редовно правителство.

"От една страна имаме подготвен човек като проф. Габровски, от друга страна политически независим и ние сме заявили категорично, че той сам ще избира министрите си, ние имаме пълно доверие в него и ще подкрепим такъв кабинет", подчерта Митов.

Митов засегна и темата за Църквата и използването й като политически инструмент.

"Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт, отдавайки Божието кесарю, а не Богу.

Обръщаме се с молба към Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна", отправи апел Митов.