Парламентарната комисия по икономическа политика Комисията по икономика в парламента одобри на първо четене. законопроект за държавен надзор на "Лукойл Нефтохим" - Бургас с цел защита на националната сигурност при извънредни обстоятелства като прекъсване на доставките или спиране на производството, пише БНР.

Проектопредложението предвижда надзор над целия сектор "Петрол и петролни продукти", който ще се осъществява от търговски управител, назначен от министъра на икономиката при преценка на необходимостта от консултативния съвет на министерството, обясни вносителят на законопроекта и председател на Комисията Мартин Димитров:

"Става дума само за оперативно управление. Този търговски управител се назначава за определен срок - 6 месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно - пак за 6 месеца".

Министърът на икономиката Никола Стоянов подкрепи предложението: "Искам да подчертая, че (става дума) за принцип, не е конкретно насочено към някоя компания. Смятаме, че рискът да се случат такива събития и да използваме тази опция е малък. Въпреки това смятам, че трябва да имаме инструментариума да реагираме в различни ситуации".

Остро възражение дойде от Румен Гечев от БСП, който видя риск за националния интерес: "С това решение ние всъщност казваме на собственика - добър ден, благодаря ви за собствеността, ние ще я управляваме известно време, ако се наложи. Руската страна, без да е взела решение за другите страни, може да реши - вие влизате в нашата собственост да я управлявате, ние ще ви спрем доставките на петрол".

Законопроектът бе приет с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията.