На първо четене в пленарна зала бяха приети два законопроекта, които касаят борбата с корупцията и реформата на КПКОНПИ. Проектите бяха на “Продължаваме Промяната” и служебното правителство. Едно от съществените различия е изборът на ръководство в новата антикорупционна комисия.

Идеята на ПП е ръководството да се избира изцяло от Народното събрание. Служебното правителство пък предлага петимата членове да се избират от НС, президента, ВКС и ВАС.

Различия има и в представата за това кои личности от високите етажи на властта да обхваща антикорупционният закон.

Предстои между първо и второ четене да се реши кой ще е финалният вариант, който ще бъде внесен за финално гласуване. Ще се вземе най-доброто от двата законопроекта.

"Голям пробив и крачка в изкореняването на корупцията по висшите етажи на властта", заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

С резерви към законопроекта излязоха от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Според партията на Бойко Борисов в предлагания от МС вариант “липсва юридическа логика” в назначаването на членове на КПКОНПИ. Според ДПС създаването на някакъв орган “не е никаква гаранция, че ще се пребори с корупцията”. От “Възраждане” пък смятат, че законопроектите са писани “на коляно като поръчка”.