Без политически умисъл, единствено заради това, че фигурата на Апостола на Българската свобода е толкова голяма, че под нейната сянка остават всякакви различия и противоречия. Държа да подчертая, че това предложение беше провокирано от хореографа Дамян Дамянов!, обясни общинският съветник Емил Пейчев

В Царево ще има паметник на една от най-светлите личности в българската история – Васил Левски. Решението за това беше взето на последната сесия на местния парламент по докладна записка, внесена от опозицията. В нея беше направена поправка, че общинската администрация ще посочи мястото, на което ще се намира паметникът. Това е първата докладна записка на опозицията, която мнозинството от ГЕРБ в местния парламент подкрепи от началото на мандата. Това се случи на 29 ноември по докладна записка от 2 февруари тази година.

Въпреки привидното единодушие при гласуването обаче, дебатите между двата фронта в Общинския съвет отново бяха ожесточени. Мнозинството не си спести нападките и поучаването на опонентите си като ги обвини в популизъм, търсене на политически дивиденти и т.н. Минаха през това, че Левски не е бил в Царево, че предложението за паметник било ПР акция, че опозицията не можела да пише правилно докладни и че били изсмукани от пръстите и т.н.

„Поне една докладна ще подкрепя - като знак да изграждаме нов вид отношения. Нещото, паметникът, символът тежат там, където има пряка историческа връзка със съответния човек. В нашия район, колкото и да носим всички в сърцата си Левски и знаем, че той е националният герой, не е бил. Когато аз обяснявах на децата за неговия повдиг, ние отидохме на местата, които са пряко свързани с него и дейността му – родният му дом, Къркинското ханче и т.н. Ние можем да направим алея с всякакви паметници и да станем като Скопие. Не мисля, че това ще породи някаква особена стойност за нашето общество в нашия малък затворен кръг на жителите на община Царево. Но въпреки всичко, ще гласувам за това като протегната ръка към вас.“, каза Стела Кюмюрджиева – едно от най-дейните лица от групата на ГЕРБ.

Даниел Николов от партията каза, че щял да подкрепи докладната от „немай къде“, за да не била опозицията „капо“.

„За нас това е една постигната победа. Ние от началото на мандата се борим нашите докладни и предложения да влизат в дневния ред. Въпреки нежеланието и ината на г-жа Председателката, това се случи. Факт е, че в дневния ред наши докладни са включени. Без значение дали Левски е бил в Царево или не, аз смятам, че негов паметник трябва да има във всички български населени места. Той е платил с живота си за нашата свобода. Както и в съседни общини има негов паметник, така и в нашата трябва да има. Обяви ли сме, че той ще бъде изграден с дарения, с нищо не ангажираме Общината, освен с място“, каза една от основните фигури на опозицията в Царево – Емил Пейчев.

В дневния ред бяха включени пет докладни записки от опозицията, които чак сега бяха подложени на гласуване в зала, въпреки че най-старата от тях е от юни 2021 година.

„Знаете ли, трябваше прокуратурата да се намеси, за да бъде принудена председателката на Общинския съвет в Царево да включи в дневния ред на някое заседание и докладни с предложения на опозицията. До ден днешен тези предложения минаваха, по-точно не минаваха през ситото на мозъчния тръст, наречен „Председателски съвет“. Но днес бяха поставени на обсъждане и на гласуване. Е, не ги приеха с едно изключение. За него става дума сега. Преди време с колегите от опозицията, предложихме в Царево да бъде издигнат паметник на Васил Левски. Без политически умисъл, единствено заради това, че фигурата на Апостола на българската свобода е толкова голяма, че под нейната сянка остават всякакви различия и противоречия. Държа да подчертая, че това предложение беше провокирано от хореографа Дамян Дамянов! Той беше първоизточника на това прекрасно намерение!

Предложението ни вися по чекмеджетата на деловодството от 02.02.22г, но най-после стигна до гласуване и беше прието. Благодарен съм на колегите съветници, че надскочиха партийните различия и този път се вгледаха не в това кой е вносител на докладната, а какво се предлага в нея.

И с решение на Общинския съвет беше направена крачка към поправяне на една историческа несправедливост. До днес Царево беше един от малкото общински центрове в страната без паметник на Васил Левски.

Решението е взето, но ще трябва да изчакаме общинската администрация да посочи къде можем да го монтираме. Такъв напред в дните ще има. И се радвам, че това ще се случи.

Ще имаме паметник на Левски.“, коментира общинският съветник Емил Пейчев.