Има една стара латинска сентенция, че който иска мир се готви за война. Тоест ние трябва да сме готови за избори, ако искаме да управляваме стабилно и дълго или България да има такова управление. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от ПП Антон Тонев.

Няма нищо по-добро за нашата страна от едно устойчиво управление, което да разполага с дълъг хоризонт, за да може да изпълни своите политики и да отчете резултатите на редовни парламентарни избори. За съжаление динамиката в международната и вътрешната обстановка не позволява това нещо, каза още депутатът от ПП.

"Истинската битка през 2023 г. ще бъде изнесена в изборите за местна власт и ако има парламентарни избори, те някак си ще минат в сянката им. Всички трезвомислещи осъзнават каква реална сила е това да имаш местна структура, да владееш малка община, за можеш да налагаш, понякога макар и силово, своята политика", коментира Тонев.

Той допълни ,че" идеята на Бойко Борисов за програмно правителство до местните избори трябва да бъде обсъдена в партията. Ние нямаме официална позиция по нея. Смятам, че г-н Борисов разполага с достатъчно гласове, без да са му необходими като подкрепа гласовете на ПП и ДБ и той трябва да направи така, че да ги събере и да ги използва в своя подкрепа.

За него ще бъде здравословно, ако ние под формата на градивна опозиция, донякъде легитимираме едно такова мнозинство. Ако ние се включим, макар и с подпис, по някои политики на ГЕРБ, това донякъде ще замаже общата картинка на политическия процес в България, макар и за такъв кратък период".

Ето и още от думите на Тонев:

Борисов трябва да излезе и да каже с кои сили е постигнал съгласие. По гласуването е видимо, че още от избора на председател на НС, такова съгласие отдавна е постигнато.

Ние заставаме зад всеки, който би подкрепил нашите 16 политики, с които сме се явили на избори.

Чрез промените в Изборния кодекс се тества общественото мнение. При липса на силна реакция срещу, е възможно да видим и предложение за т.нар. хартиено правителство. Дали с първия, дали с някоя от партиите, които могат да получат трети мандат, има такива възможности, предвид много добрата колаборация и единомислие при гласуването на промените в Изборния кодекс. ГЕРБ предлага, БСП подкрепя без коментар, БСП предлага, ГЕРБ подкрепя без коментар. ДПС предлага – и двете партии подкрепят без коментар. Силите на общо мислене вече са се случили и ние просто трябва да наблюдаваме процеса в следващите месеци.

Аз съм напълно наясно, че колегите от БСП осъзнават в чия услуга в момента действат. Може би на много от тях това не им харесва, както на г-н Божанков, който е някъде по света, но никой не знае къде. Явор Божанков, който гласува против мнението на своите колеги от БСП. Те действат в интерес на ГЕРБ. Постигнали са такова съгласие.

Осъзнавайки неудобството, което биха изпитали в един бъдещ момент, на тях са им необходими такива причини – малки скандали, малки факти, с които да отместят общественото внимание от това какво се случва точно сега.

Кодовете се намират в ЦИК. Знаят се къде са, как се заключват, подписани са с индивидуална карта на всяка една секционна избирателна комисия и всъщност няма такава тема. Никой не може в България да ви даде нещо, което го има, знаем къде е и може във всеки един момент да бъде проверено.