МВР започва подготовка на полицаи лед зачестилите случаи на преследване на мигранти с фатални последици. Служителите ще бъдат обучени как да действат при принудително спиране на автомобилиу с помощта на ленти с метални шипове. Първата демонстрация беше днес в гр. Пловдив. В цялата страна им близо 800 ленти с метални шипове за принудително спиране. Днес стана ясно, че предстои да бъдат закупени още за всички дирекции на полицията в страната.

Обучението на полицаите за използване на лентите с метални шипове е отговор на много въпроси, които повдигнаха случаите с пострадали и загинали служители от МВР, докато се опитват да спрат бягащи от проверка моторни превозни средства както с криминално проявени лица, така и с мигранти.

Оказва се, че органите на реда изпитват затруднения както с подготовката на патрулиращите, така и с наличността на специалното оборудване. В момента в цялата страна полицията разполага с близо 800 ленти с метални шипове за принудително спиране.

Днес стана ясно, че предстои да бъдат закупени още за всички дирекции на полицията в страната. Когато преследваният автомобил премине през лентата с шипове, гумите му се пукат, а нарушителите са задържани.

Толкова е просто, ясно и ефективно. Въпросът е: "Защо досега не са закупени достатъчно шипове за принудително спиране, които ще подпомогнат работата на униформените в борбата им със залавянето на престъпници и нелегални емигранти?" Защо чак сега, когато няколко полицаи загинаха трагично в ненужно преследване на мигранти, без да имат подходящото обучение и оборудване?