Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че предстои в понеделник и вторник да бъде на визита в Хага заедно с министъра на външните работи Николай Милков. Очаква се да се проведат двустранни срещи във връзка с присъединяването на България към Шенген.

Демерджиев говори пред журналисти преди началото на заседанието на министрите на вътрешните работи и правосъдието в Брюксел. В програмата са предвидени и срещи с министъра на вътрешните работи на Нидерландия, която е най-категорично противопоставящата се държава на присъединяването ни към пространството за свободно движение.

"Каквото има да се случва, ще се случва до 8-ми декември", каза Демерджиев, визирайки предвидения за тази дата Съвет "Правосъдие и вътрешен ред". Днес той е провел предварителни разговори с министъра на вътрешните работи на Австрия, представителката на Швеция и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Пред БНР Демерджиев посочва, че "Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но те имат своите изисквания -искат информация, искат време, искат дебат. Трябва решение на съответните органи в Швеция - в случая парламента. Така, че работим, позитивни сме и трябва максимално да използваме времето си до 8-ми декември."

Нидерландия в момента не посочва конкретни резерви, а ще изчака доклада на мисията на ЕС от проверката по външните граници, каза министър Демерджиев и припомни, че той е положителен. За опазването на външните граници България ще поиска финансова помощ, както и помощ от ФРОНТЕКС, а и сили от страните членки.