България и Гърция обсъждат възобновяване на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис. Това потвърди щръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, информира БТА.

Пред икономическото издание „Икономикос тахидромос“ Скрекас каза: „България ни предложи този конкретен проект и ние се намираме в процес на разговори“.

Според него преносът на петрол ще бъде от (крайната) точка на петролопровода в Александруполис, а количествата ще се транспортират до Бургас в България. Проектът бе договорен преди 15 г. между Русия, Гърция и България, но след това бе прекратен.

Първото повдигане на въпроса за рестартиране на проекта, беше повдигнато тази седмица от българския министър на енергетиката Росен Христов на среща на енергийните министри на балканските страни в Атина.

Във вторник президентът Румен Радев също заяви, че трябва да се мисли за възобновяване на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, но в обратна посока - Александруполис-Бургас. Поради геополитическите промени „Нефтохим“ няма да може да получава руски нефт, а превозът през Босфора предполага високи разходи и големи забавяния.