Енергийните министри на ЕС ще се съберат отново на извънреден енергиен съвет преди Коледа. Вероятно това ще бъде на 13-ти декември заради широкото неодобрение на предложението на Брюксел за таван на цената на газа, съобщават световните агенции.

Министрите постигнаха неофициално споразумение за по-малко противоречивите елементи от пакета на Комисията за енергийната криза. Не е постигнато съгласие за пътя напред към т. нар. "механизъм за пазарна корекция".

Най-яростно се противопоставят на предложението на Комисията страните: Белгия, Испания, Италия, Полша и Гърция. Те показаха, че няма да се съгласят официално с по-широкия пакет, докато проблемът с тавана на цената на газа не бъде решен.

Това ще изисква още един извънреден енергиен съвет, който според трима дипломати е насрочен за 13-ти декември. Това позволява всяко споразумение да бъде подписано от лидерите на ЕС, които ще се срещнат на 15-ти и 16-ти декември.

Предложеният от Комисията "механизъм за пазарна корекция" ще включва таван на цената на сделките за месец напред в главната търговска площадка на ЕС TTF, но само когато цените надхвърлят 275 евро за мегаватчас за две седмици и тези цени са с 58 евро над глобалните цени на втечнения природен газ (ВПГ) за 10 дни.

Държавите, които подкрепят тавана, казват, че той е проектирана никога да не се използва, докато скептично настроените страни посочват, че предложението рискува да подкопае финансовата стабилност на блока.

Министрите неофициално се споразумяха относно плановете на Комисията за ускоряване на одобрението на проекти за възобновяеми енергийни източници и относно пакет за солидарност при енергийна криза. Той включва планове за съвместно закупуване на газ, мерки за солидарност за осигуряване на обмен на газови доставки в рамките на ЕС и нов референтен ценови показател за ВПГ.