Ако партиите за пореден път няма да правят правителство по-добре да ходим на избори. Няма нужда да се бавим. Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев по NOVA NEWS.

„При пореден провал на партиите да съставят правителство, да чакаме пет месеца от едните избори до поредните следващи и ако тогава няма кабинет пак да чакаме пореден брой месеци това не е добре”, каза той.

„Ще провалим за поредния бюджет или актуализация, ще се провалим за Шенген, после ще се провалим за Еврозоната и така може да се проваляме до безкрай за всичко”, бе категоричен Василев. Той предупреди, че без редовно правителство не можем да влезем в Еврозоната.

Василев би подкрепил десноцентриски блок, който да съставил правителство.

Нинова: Президентът не желае да съдейства да има правителство

„За мен бюджета за 2022 бе популистки и много харчещ. Ако има нов бюджет за 2023 той няма да е по-малък от този за 2022, а ще бъде по-голям. Смятам, че бюджета трябва да е по-малък, затова предпочитам стария”, каза той.

„Прахосничеството в бюджета вече се случи и партиите, които го постигнаха и го предизвикаха сега да се упражняват как оттук-нататък, от сегашните космически нива с още десетки проценти смятат да вдигат разходите показва, че те нищо не разбират и нямат намерение да управляват”, бе категоричен политикът.

"Преди половин година на балкона на нашия офис сложихме "часовника на дълга". Тогава дългът беше 32 млрд. лв., сега е 37-38 млрд. лв. Нищо чудно следващата година да е близо 50 млрд.лв., а ако ни управляват по този начин, нищо чудно да стигне до 70 млрд.лв.", каза бившия министър на икономиката.

По негови думи всички харчове се финансират или с колосални дългове, или с данъци, които може да бъдат удвоени. Ако управлява Реформаторско правителство данъците няма да се променят, няма да има дефицити и дългове, но тъй като това не се задава занапред ще бъде по-лошо, заяви той. Василев бе категоричен, че от "катастрофата през 1996 - 97 г. България има най-висок ръст на доходи в Европа."

"Доскорошната управляваща партия се превръща в партия, която коментира само една тема - увеличението на пенсиите. Това не ми звучи като партия, която иска да управлява и да бъде първа политическа сила. Не може с една тема да се явяваш в политиката. А всичките други сто приоритета, които не са решени?", анализира той.

"До каквото се докосна бившата управляваща партия във всички сфери винаги завърши по един и същи начин. И с меморандумът в енергетиката, и със "зърнената специална операция", където източихме милиард и нещо от енергетиката, за да купим зърно, накрая изхарчихме парите, но пак не купихме зърно" "Защо на тъмно се подписва меморандум не е ясно. Инвестициите ги няма, меморандумът го няма”, каза той.

Василев смята, че новината, че "Лукойл Нефтохим" прехвърля производство и данъци в България от 1 януари е положителна. По негови думи това трябваше да се случи преди 10-15 години. Според Николай Василев един от големите приоритети трябва да бъде демографската криза.