Поетите в глава „Енергетика“ ангажименти са притеснителни и неблагоприятни за България. Това каза бившият заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов пред Bulgaria On Air.

Той разказа за три проблемни момента, разписани във връзка с Плана за възстановяване. Единият от тях е за въглищните централи, вторият – за батериите, а третият е „неприятен ангажимент“ е за изваждане на операторите от структурата на Българския енергиен холдинг.

„Аз лично и заедно с колегите от министерството сме изразявали отрицателни становища по всичките тези три въпроса. За съжаление, никой не се съобрази с нашето мнение“, заяви Пламен Данаилов и допълни, че има предвид Министерството на финансите, което тогава беше ресорно за Плана за възстановяване и устойчивост, в лицето на Асен Василев и като финансов министър, и като вицепремиер.

Той подчерта, че поетият ангажимент по отношение на въглищните централи е да се намалят емисиите, но като базова година се вземе 2019 г., но тогава въглищните централи в страната са работили доста малко, особено държавната – ТЕЦ „Марица-Изток 2“. Това по думите му означава, че спрямо 2022 г. работата на централите трябва да намалее с над 40%, а до 2025 г. – с над 80%.

В целия Маришки басейн пряко заети са около 19 000 души, а косвено – около 100 000. Според Данаилов това не означава директно загуба на всички работни места, но може би в един момент въглищните централи ще спрат да съществуват.

„100% ще спрем да изнасяме ток“, отбеляза той и добави, че тези централи помагат да балансираме не само нашата електроенергия, но и на целия Балкански полуостров, тъй като ние в момента сме износител с над 2000 мегават часа, като на година приходите са за милиарди.

Бившият енергиен заместник-министър посочи, че в момента възможността да се плащат компенсации от БЕХ заради високите цени на електроенергия е благодарение на ТЕЦ „Марица-Изток 2“, който всъщност успява да върне предходно получените заеми. А сероочистващите инсталации на трите централи – и на държавната, и на двете частни, са на световно ниво.

Той е категоричен, че ако имаме някаква енергийна независимост в България, то е, благодарение на това, че въглищата са наш собствен ресурс, не ги внасяме.

Според него неизпълним към днешна дата изглежда е приетият ангажимент за 1,5 млрд. лв. за батериите.

„Първо, трябва да се създаде предприятие, което да управлява тази инфраструктура за изграждане на батерии, които да съхраняват електроенергията. Тази структура може само да бъде балансираща, т.е. тези 6000 мегават часа, които могат да бъдат съхранени, през зимата ще стигнат за един част потребление на електроенергия в България“, съобщи Данаилов, като уточни, че ние нямаме предприятие, което да изгради тази инфраструктура и да отвори търгова процедура, за да го стартира. Определената сума, коментира той, е крайно недостатъчно и ще струва най-малко поне двойно.

Бившият заместник-министър на енергетиката заяви, че са под риск близо 3 млрд. лв. европейски средства, защото е почти сигурно, че нито батериите, нито заводът за батерии ще се случат. А служебното правителство не може да предоговори тези пари. Данаилов припомни, че Европейската комисия не искаше от служебно правителство да внесе ПВУ, а той да бъде внесен от редовно правителство.

„Като цяло за държавата е добре да има редовно правителство. Същият е и казусът с бюджета за следващата година“, смята той.

По отношение на „ваденето на оператори“ той съобщи, че това означава Електроенергийният системен оператор и „Булгартрансгаз“ да бъдат извадени от структурата на БЕХ, което също е сериозен проблем и пак поставя под риск цялата енергийна система на България. Заради това, че е такава голяма структура БЕХ може сравнително лесно да взима големи заеми в размер на милиарди от международните пазари.

„С тези заеми може да се финансират и понякога загуби на енергийните дружества, а и възможности да се развиват големи енергийни проекти“, допълни Данаилов и изрази убеденост, че страната ни има нужда от нова ядрена мощност, а единственият, който може да поеме в момента такъв ангажимент е БЕХ. „Ваденето на операторите обезкървява българската енергетика и обезкървява БЕХ“, категоричен е той.