Доста се вдигна тонът на дискусията за хартиената бюлетина. Много крайни оценки и истеричност, фалшиви новини, дори и сега тук чух няколко и видях такова поведение.

Това заяви в ефира на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като седна на стола, до който преди нея бе Андрей Гюров от ПП.

„Като казах фалшиви новини, искам да отрека още една

Била съм при вас с колие за 13к, а то струва 100

„Чух г-н Гюров да казва, че тяхната цел е да се даде възможност на всеки български гражданин, свободно да си изрази вота. Нашата цел е същата. Знаете от националното проучване, че 47% от българските граждани искат хартия, а 48 машина. Няма нищо по-демократично това. Тази истерия и тропане по масата е към тези 47%“, каза тя.

„Мнението на германския конституционен съд е, че машините не са надеждни. Като сме модерни, нека да сме европейци. Какви мерки са предприети в този кодекс, за да не се допуска това, за което всички много фалшиво и форсирано говорят“, каза тя и добави:

„Ще има видеонаблюдение в живо време и всеки може да види как се броят бюлетините. Всяка бюлетина ще е показвана на камерата. Това ще е във всяка секция. Няма да има тъмна стаичка“, заяви Нинова.

Лидерката на БСП подчерта, че все пак машините остават, а гласът на всеки е гарантиран,“ чрез видеонаблюдението, махането на скритата стаичка и следенето на живо“, каза тя.

Според нея няма да има невалидни бюлетини, договорки и подмяна на вота.

Нинова е категорична, че няма да оттегли проекта си за Изборния кодекс:

„Те искат да принудят депутати да си оттеглят законопроекта. Как ви звучи това? Не звучи добре. Всички приказки, че това е коалицията на статуквото, а те гласуваха за оръжията с ГЕРБ или за Грипените и т.н.“, каза тя.

"Предложението за район чужбина и за закриване на Общественият съвет, сио е на ГЕРБ, ако искат да си го оттеглят, добре. Нещо ПП вече не искат да гласуват семейните помощи за деца или борбата с корупцията. Онези приоритети, на които залагаха – смяната на модела, голямата социална политика и онези 16 точки. Най-важното за тях е дали ще има смесено гласуване. Изглежда съмнително това. Тези крайни мнения, истерия и загърбване на големите и принципни въпроси за развитието на България. Всичко изчезна заради хартиената бюлетина“, каза тя.

Нинова бе категорична, че няма БСП да подкрепи първия мандат на ГЕРБ.

Нямаме нито едно решение досега, взето с крайно мнозинство. Българският парламент работи с плаващи мнозинства. Днес за оръжията бе един, утре за бюлетината ще е друг“, каза тя.

По думите й обаче това е опасно за България, защото това не дава стабилност и сигурност.

"Не сме в детска градина, че да ни поставям ултиматуми и условия и да ми тропат по масата", смята тя.