„Кирил Петков и Асен Василев ми обясняват, че санирането не трябвало да продължи никога повече…. “Опашката от желаещи за саниране може да стигне от входа на Народно събрание, че чак до Бургас. Това искат хората и за това ще се боря!” - това им отговорих аз. Извинявам се пред Вас моите работодатели, че повиших тон в сградата на Народно събрание.“ Това обяви бургаският депутат от коалиция ГЕРБ-СДС Жечо Станков след поредния напрегнат ден в Народното събрание. Той категорично пое този ангажимент, тъй като на непрекъснатите си срещи с бургазлии санирането е един от най-честите поводи за задаваните му въпроси.

Днес на брифинг в парламента Станков извади на показ и още две теми. „Да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков преди броени минути. Първата е, че правителството „Борисов 3“ е поемало ангажимент за 40% намаляване на емисиите. Единствената държава-членка, която гласува „въздържал се“ за този тип съкращаване на емисиите, беше България и това може да бъде проверено.

Втората още по-голяма лъжа е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент термични централи в България да не бъдат затваряни. Не само, че ще бъдат затваряни, а процентът им ще е много по-голям от 40%. На страница 113 от Плана за възстановяване и устойчивост ще видите, че там е описано подробно – държавата се задължава до 2026 година да съкрати с 40% емисиите. Но тук услужливо Кирил Петков и Асен Василев са избрали базисната година, на която да се стъпи, да е 2019 година, която беше най-слаба за производство на въглища. И като се направи една проста сметка, се вижда, че 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени.

Единствено с мощностите на най-малката централа в Маришкия басейн, ще може да бъде покрито количеството енергия, което е поето като ангажимент пред Брюксел да се произвежда от въглища след 2026 г. Това означава съкращаване на над 80% от хората, работещи в региона, това са пряко заети над 10 хил. души. Това означава закриване на българската енергетика в Маришкия басейн. Асен Василев и Кирил Петков, които отидоха на място и се разписваха в подписките на синдикатите за спасяване на Маришкия басейн, с една ръка се разписваха, а с другата поемаха ангажимент, с който да затворят 83% от мощностите на въглищата на територията на страната“, каза Жечо Станков.