Спират тока на белодробната болница във Варна. Причината е в натрупаните задължения към ЕНЕРГО-ПРО в размер на повече от 77 000 лева.

По-рано днес от ЕНЕРГО-ПРО съобщиха, че електрозахранването предстои да бъде спряно на 21 ноември, тъй като въпреки многото писма, дългът продължава да нараства. Най-старите неплатени сметки са от март миналата година. От болницата алармират да се намери вариант за погасяване на задълженията, като настояват общинският съвет във Варна да помогне финансово, тъй като в противен случай без електричество няма да могат да се грижат за болните. Болницата е в критично финансово състояние от години, като общият размер на задълженията надхвърля 800 000 лева.

„Генералният проблем е, че болниците са търговски дружества. Това е срамна работа. В света няма друга държава по този начин”, заяви доц. Христо Ганчев, управител на СБАЛПФЗ – Варна.

„Без да се дадат парите няма вариант. Защото аз разбирам и ЕНЕРГО-ПРО. Те не са виновни, те търсят изход. Единственият изход е общината да даде пари, защото сме общинска болница. Да не се усукват там общинският съвет. Стана дума, един общински съветник, каза ще дадем от цветята - 5 млн. лв. са отделили за цветя. Е, съгласен съм, ама могат да бъдат 4,2 млн. лева. Да дадат на нас пари”, заяви доц. Ганчев.