Това мнозинство от 125 депутати изглежда непробиваемо и стабилно. ДБ обсъжда как да сложи бент пред недействителните бюлетини чрез въвеждане на преброителни центрове. Това обяви Антоанета Цонева от ”Демократична България” в ефира на NOVA.

Tя коментира, че дори и да има президентско вето за връщането към хартиената бюлетина, то ще бъде преодоляно, затова трябва да се мисли "как да препречим скоростта на тоя горящ влак".

По нейни думи от ДБ изобщо не желаели да обсъждат вариантите за връщане към стария тип гласуване, но според тях преброителните центрове са единствената възможност за преодоляване на несъвършенствата от това. Концепцията им е резултатите от множество секции да се броят на едно място, пред много хора. Това е правено експериментално през 2011 г. и в България.

"На последните избори, на които имаше само хартиено гласуване – местните избори през 2019 г., недействителните бюлетини бяха 16%. Подобни стойности има в Хондурас", заяви тя.

"Машините бяха бариера пред недействителните гласове. При машинното гласуване на практика няма недействителни гласове. Машинното гласуване решава един голям проблем на българските избори", подчерта тя.

"По време на предизборната кампания не срещнах нито един човек, който да го е страх от машините или да го е срам, че няма да може да се справи, както изтъкват нашите опоненти", допълни Цонева.

"Този законопроект е толкова лош, че ще произведе стотици хиляди човешки грешки. Тези сгрешени протоколи убиват доверието в изборния процес. Това ли искаме да се случи", заяви депутатът от ДБ.

Тя каза, че напоследък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се превръща в основен източник на фалшиви новини. На брифинг тази седмица той твърдеше, че има експерти, които могат така да настроят машините, че да има резултат 4% нагоре или надолу. Когато се говорят подобни неща, доверието във всяка една технология може да бъде тотално разрушено. Нека тези експерти да дойдат и да покажат как се случва това, защото не може да се говори толкова безотговорно", каза Антоанета Цонева.

Цонева обясни какво ще се случи ако получат трети мандат за съставяне на правителство и предложението на Росен Плевнелиев да се възползват от "златния шанс" на кабинет ДБ плюс ГЕРБ и ПП.

"Намираме се твърде далеч от момента да бъде избран този, който ще вземе третия мандат. ДБ е фокусирана да реализира управлението чрез втория мандат, а в каква формула и конструкция - това зависи от "Продължаваме промяната".

Ако пък все пак получат възможност да съставят правителство, ДБ ще направи необходимото България да има демократично управление", каза Цонева.