Чужди кораби се насочват към Украйна през затворената зона в Черно море, игнорирайки изявленията на Русия.

Кораби под флага на Турция и Панама игнорираха официалното изявление на Русия за спиране на участието в сделката за зърно, следвайки затворените зони на морското пространство между Крим и бреговете на Украйна.

От платформите за проследяване на кораби става ясно, че към Украйна се движат два кораба. Изглежда плавателните съдове временно изключват възможността за тяхното проследяване, тъй като корабът под панамски флаг внезапно се появил в Черно море в посока Черноморск.

Освен това, корабите край бреговете на Украйна, подредени на входа на хуманитарния коридор, които вече са натоварени с торове и зърно, се подготвят да се придвижат към южната част на Черно море.

Изглежда корабите се ръководят от разрешителното за движение, издадено от Турция, Украйна и представители на ООН. В същото време остава неизвестно как ще реагира Русия на подобни действия, чието решение да спре участието си в сделката за зърно просто беше игнорирано.


Според по-ранни съобщения, турски военни кораби може да участват в ескортирането на кораби със зърно, но движение на такива съдове все още не е регистрирана.

Днес кораби продължиха да напускат украински пристанища, натоварени със зърно, което означава, че Русия засега не е започнала отново да налага блокада на пристанищата, която би могла да доведе до световен глад, отбелязва Ройтерс. Говорител на военната администрация в Одеса заяви, че днес от украински пристанища са били изнесени рекордните 354 500 тона селскостопанска продукция. "Товарните кораби никога не могат да бъдат военна цел или да бъдат държани за заложници. Износът на храна трябва да продължи", написа в "Туитър" Амир Абдула, служителят на ООН, който координира програмата.