Срещата на така наречената “контактна група” на Соломон Паси и Росен Плевнелиев започнала да дава резултат - шансовете за съставяне на правителство скочили от 5-10% на 30%. Това коментира пред bTV президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

Преди тяхното начало самият Плевнелиев посочи, че целта на тези разговори не е да се състави правителство, а да се видят допирните точки между формациите. Паси и Плевнелиев разговаряха с ГЕРБ, ДПС и “Български възход”. “Демократична България” и “Продължаваме Промяната” отказаха, а останалите не бяха поканени на разговори.

Срещите приключиха с проект на декларация, входирана в Народното събрание. Днес Борисов поиска срещи между нови контактни групи. А междувременно от ПП и ДБ също протегнаха ръка, но с условия - категорично няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, а освен това настояват преговорите да са публични и в тях да участва самият Борисов.

В унисон с последните изказвания на Бойко Борисов Плевнелиев каза, че сега е моментът да се преговаря - преди връчването на първия мандат. По-рано днес такъв коментар направи именно лидерът на ГЕРБ, който посочи още, че е готов да се говори с партиите за втори и трети мандат, но преди да се стигне до връчването им от Радев и при яснота ще има ли правителство, или не.