Не държим правителство да се реализира с първия мандат, но искаме да водим разговори и да постъпим отговорно. Бихме подкрепили правителство на отговорните партии. Това трябва да се заяви с мнозинство по определени приоритети. В противен случай отиваме на нови избори и хвърляме страната в хаос. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Като първа политическа сила ние съзнаваме своята отговорност. За две години хората се нагледаха на кризи. Ние умеем да се справяме с кризи, затова хората ни гласуваха доверие и очакват от нас да се справим. Отказът от диалог на някои политически партии с ГЕРБ, много ме смущава.

Ако останем в ситуация, в която президентът ни връчи мандат и след седмица да представим състав на правителство, а не сме водили разговори, това ще означава, че срещу нас стоят безотговорни политически сили, които тласкат страната към дълбока политическа криза и подкопават доверието в системата“, обясни Атанасова.

„Ние и президентът осъзнаваме, че се намираме в тежка ситуация. На първо място е бюджетът. Той е на дефицит, дългове се теглят постоянно. За следващата година ще сме на минимум 16 млрд. лева.

По време на предишното правителството бяха изхарчени 9 млрд. за девет дни, без да е ясно къде отидоха. Теглеха се заеми от по 50 милиона всеки понеделник. Ако сега се направи „сватбарски бюджет“, кой ще носи отговорност за него? Основният въпрос е ще има ли правителство и кой ще носи отговорността“, заяви тя.

„Срещата с главния прокурор Иван Гешев днес беше по негова инициатива. Чрез писмото си с въпроси към всеки от народните представители, той засегна темата с престъпността и отговорът на държавата. През последните месеци всички ние ставаме свидетели на бум на престъпността. Донякъде това се дължи на това, че има разрив в диалога на институциите.

Когато се разконцентрира взаимодействието между правоохранителните и правоприлагащите органи това е резултатът. Проблемът с дрогираните и пияните шофьори се превърна в пандемия срещу която държавата трябва да се бори“, категорична е Атанасова.

„Правосъдната реформа е част от нашата предизборна програма. Ние сме „за“ нея, както и за повече справедливост, за бързина на съдебния процес и т.н. Но всичко това минава през експертни разговори. Надявам се, че когато законопроектът за съдебната реформа бъде факт, ще водим един конструктивен диалог, без персонално фиксиране“, посочи тя.