Руският президент Владимир Путин подписа в сряда указ за удължаване на срока на действие на ограниченията върху търговията с т.нар. "неприятелски държави".

Путин удължи наложените през март търговския ограничения с "неприятелски държави", като ограниченията върху вноса и износа на редица категории стоки и суровини ще останат в сила до края на 2023 г.

Съответният указ беше публикуван в сряда на официалния интернет портал за правна информация, съобщават руски медии.

Документът изменя Указ № 100 "За прилагането на специални икономически мерки в областта на външноикономическата дейност с цел осигуряване на сигурността на Руската федерация“ от 8 март 2022 г., съгласно който списъците на стоки и суровини, вносът и износът на които е забранен или ограничен, се установяват от правителството.

Мерките бяха наложени в отговор на санкциите на Запада срещу Русия, които бяха наложени заради войната на Москва срещу Украйна.

Освен това постановлението от март упълномощи кабинета на министрите да определи списъци на страните, с които търговията ще бъде ограничена в съответствие с документа. В същото време не беше забранен вносът и износът на стоки, предназначени за лична употреба.

Правителството на Руската федерация, в рамките на този указ, спря износа на повече от 200 артикула стоки и оборудване, внесени преди това в страната от чужбина. Списъкът включва по-специално технологично, телекомуникационно, медицинско оборудване, превозни средства, селскостопанска техника, електрическо оборудване.

Изключение правят страните - партньори в Евразийския икономически съюз, както и Абхазия и Южна Осетия.

Освен това кабинетът на министрите забрани износа на определени видове дървен материал за т.нар. "неприятелски страни".