Инфлацията не може да се гаси чрез раздаване на пари на калпак. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов в ефира на bTV.

Трябва по-прецизно да се насочва помощта, подчерта той. Инфлацията е следствие от политики, натрупани в годините,инфлацията е по-скоро очаквана, заяви Горанов.

Войната в Украйна със сигурност повлия на цените в Европа, но по думите на Горанов България е разполагала с вътрешен ресурс да смекчи удара на инфлацията.

Година и половина благодарение на политиките на правителството, в което участваше и "Демократична България" дефицитът нарасна значително, стана ясно от думите на ."

Служебните правителства и последния редовен кабинет направиха така, че дефицитът да нарасне до милиарди, двуцифрено число в милиарди", добави той.

Той подчерта, че нищо не се прави относно влизането ни в еврозоната догодина. "Ние не сме показали след влизането в ЕRM 2, че имаме желание да влезем в eврозоната", каза Горанов. "

Моят упрек към президента е, че когато тук в България беше председателят на ЕК, той каза Шенген, но не каза еврозона", заяви бившият финансов министър. "Да взимаш дълг за да плащаш пенсии, е грешка, да разбиеш пенсионната система, е грешка", заяви той.

"Предлагам на депутата Василев да каже къде може да свият разходите. "Инвестиционните разходи са свързани с Плана за възстановяване и европейските фондове.

Ако искаме да махнем инвестиционните разходи, трябва да декларираме, че няма да усвояваме европейски средства и парите от Плана за възстановяване", каза още Горанов. Бих препоръчал на всички партии да изхождат от позицията" Наиграхме се", посочи той.

"Дългът е проблем до толкова, че първо - някой трябва да го връща, второ - при какви условия е взет и трето - честно ли е спрямо поколенията.

Аз познавам хората в Министерството на финансите много добре и призовавам Асен Василев, като бъде представен проекта за бюджет, да покаже как точно могат да се реализират неговите идеи и къде вижда резерви в приходите", обяви Горанов.