Десетки хиляди протестиращи в шест германски града се събраха в събота, за да поискат по-справедливо разпределение на държавните средства за справяне с нарастващите цени на енергията и разходите за живот и по-бърз преход от изкопаеми горива.

Демонстрации имаше в Берлин, Дюселдорф, Хановер, Щутгарт, Дрезден и Франкфурт на Майн, предават от агенция "Ройтерс". "Грийнпийс" са едни от организаторите. Според тях в протестите са участвали около 24 хил. души. Полицията посочва, че в Берлин са се събрали около 1800.

Парламентът на Германия одобри в петък спасителния пакет от 200 милиарда евро, чиято цел е да защити компаниите и домакинствата от въздействието на растящите цени на енергията.

Пакетът включва еднократно плащане за покриване на една месечна сметка за газ за домакинствата и малкия и среден бизнес и механизъм за ограничаване на цените от март.

Той също така ще финансира ограничение на цените на електроенергията за домакинствата и промишлеността със задна дата от март за спот цените и от декември за бъдещите цени, с допълнително финансиране, извлечено от печалбите на електроенергийните компании.

Инфлацията в Германия през септември достигна най-високото си ниво от повече от четвърт век от 10,9%.