Втори ден Народното събрание не успя да избере председател. Последното гласуване се състоя преди минати, като за номинираните кандидати и резултатите за тях бяха: Цвета Рангелова от Възраждане – 27 за, против 86, въздържали се 112, Йордан Цонев от ДПС – 102 за, против 66, въздържал се 57, Кристиян Вигенин от БСП – 74 за, против 7, въздържали се 144.

Балотажът между Йордан Цонев и Кристиян Вигенин повтори сходни резултати за двамата.

ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ не издигнаха кандидати.

Минути преди гласуването най-възрастният депутат, който пое ръководеното на продължаващото втори ден първо заседание на Народното събрание – Вежди Рашидов, вдигна на крака всички народни представители. Той се обърна с емоционална реч към тях.

„Никога в живота си не съм слагал пред името си звания. Днес ще бъда откровен, но не конфликтен. Има позиции, понякога остри, понякога не. Идвам от едно сиропиталище от нашия край, роден съм в Димитровград. Завършил съм Художествената гимназия и Художествената академия с отличен. 11 години съм преподавал в Художествената академия....

Отказах трети мандат, разболях се, имах тежка болест. Отказах и в миналия парламент.

В името на това българският парламент да сглоби, да заработи...аз казах на моите колеги „да“... Щастлив ще съм, ако днес изберете председател на парламента. Много е важно, касае съдбата на хиляди, милиони хора. Както малцинството или болшинството ни изпрати тука, така ще ни отхвърли. Оттеглям номинацията си в името на разума. Много ниско стойте при хората, много бързо намразват, пожелавам ви да ви обичат. Стойте близо до тях, грижете се за тях, бащински ви моля“, каза Рашидов.

Заседанието продължава утре от 10 часа.