Въвеждането на таван на цените на руския газ в Европа, ако бъде взето такова решение, ще бъде нарушение на договорните условия и ще доведе до прекратяване на доставките. Това заяви в неделя шефът на руския енергиен гигант ”Газпром” Алексей Милер.

"Ние се ръководим от подписаните договори. Разбира се, подобно едностранно решение би било в нарушение на съществени условия на договора, което ще доведе до прекратяване на доставките", каза Милър пред руската телевизия "Россия 1".


На 6 октомври Европейският съюз въведе осми пакет от санкции срещу Москва, който, наред с други неща, определя рамка за ограничаване на цената на внесения по море руски петрол на ниво, координирано от съюзниците от Г-7. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за рафинираните петролни продукти. Някои страни от ЕС, включително Унгария, бяха изключени от подобни мерки, тъй като внасят руски петрол по тръбопроводи.


В края на септември министрите на енергетиката на 15 страни от ЕС изпратиха съвместен призив до Европейската комисия, в който се обявиха за въвеждане на таван на цените за целия внос на газ в ЕС, независимо от неговия произход, с цел ограничаване на поскъпването на енергията. Окончателно решение за газа все още не е взето.