ГЕРБ не поставят условия за преговори с другите партии за съставяне на кабинет, но няма и да се съгласят с всичко. Това заяви в предаването „На фокус” Делян Добрев.

„Бях против да се водят разговори с „Продължаваме Промяната”, дори и през медиатори, защото не виждам с какво те могат да помогнат за доброто управление на държавата. Те управляваха държавата по ужасен начин и това може да се докаже със статистически данни. По тяхно време се сключиха най-големите корупционни сделки – и в газа, и в горивата. Тезата на Борисов и на партията е, че е прекалено важно да има кабинет, тъй като предстои тежка зима”, обясни Добрев.

„Преговорите не могат да се водят конструктивно от партийни лица, затова трябва да има въпросните медиатори – Соломон Паси и Росен Плевнелиев, които не са скарани с никого. Те могат да помогнат да се изгладят конфликтите между нас и ПП, и ДБ”, каза Добрев.

Той обясни, че за да има кабинет, той трябва да е с участието или на ГЕРБ, или на ДПС, или на „Възраждане”.

„Възраждане” е изключено от всички партии. Остават ГЕРБ и ДПС. Кабинет без ГЕРБ или ДПС не може математически”, каза Добрев. „Ако нашият мандат е неуспешен, и бъде връчен мандатът на втория или третия, то този втори или трети трябва да избере или ГЕРБ, или ДПС, за да имат 121 депутати. Заявките им отсега, че няма да е нито ГЕРБ, нито ДПС, означава, че те заедно с „Възраждане” правят коалиция за нови избори. Тези партии работят в посока да има нови избори. В политиката няма ли разговори – няма и политика”, заяви Добрев.

„Не поставяме условия за преговорите. Това не означава, че ще се съгласим на всичко, което искат останалите партии. Но сме съгласни на достатъчно големи компромиси в името на това да има правителство”, допълни още той.

Добрев обясни, че ГЕРБ ще работи за довършването на магистрала „Хемус” и за връщането на контрола на държавата на „Капитан Андреево”. Позицията на партията е „за” членството на Украйна в НАТО, стана ясно още от думите на Добрев.