Президентът Румен Радев отхвърли критиките към него, че не е подписал декларация за ускорено влизане на Украйна в НАТО, защото това означава война между Алианса и Русия.

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО, защото това означава сега война НАТО - Русия. Аз ще продължа да бъда отговорен през българските граждани и като президент, и като главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това се прикрива", заяви Румен Радев пред журналисти в Прага.

Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите след края на срещата в чешката столица, в която участва.

На въпрос какво е мнението му за становището на "Демократична България" да внесат проекторешение за изпращане на оръжие за Украйна в НС, Радев коментира:

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна."

Призидентът отново потвърди, че ще предоставя на партиите достатъчно време, така че да могат да обсъдят принципите и приоритетите и да се излъчи управленско мнозинство и правителство.

"Очаквам да не забравят, че трябва да поставят на първо място държавата", посочи Радев в отговор на въпрос дали остава оптимист за съставяне на кабинет след отказа на "Продължаваме промяната" да подкрепи кабинет на ГЕРБ.