Изпълнителната власт на ЕС е "започнала работа" по "временна" мярка за ограничаване на цените на газа в целия блок, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Готови сме да обсъдим таван на цената на газа, който се използва за производство на електроенергия. Трябва обаче да разгледаме цените на газа извън пазара на електроенергия“, каза тя пред евродепутатите в Страсбург.


Плановете на председателката на Европейската комисия са да "изложи пътна карта" за справяне с цените на енергията. Тя ще бъде представена в писмо на лидерите на ЕС, които се очаква да обсъдят енергийните въпроси на неформалната среща на върха в Прага утре.


Коментарите на фон дер Лайен идват на фона на нарастващия натиск от държавите в блока. Миналата седмица група от 15 страни с писмо призоваха ЕК да определи ценови таван за вноса на газ в блока.


Министрите на енергетиката от най-малко четири страни от ЕС - Италия, Гърция, Белгия и Полша - се очаква да се срещнат в сряда, за да измислят съвместен подход, който да представят на Комисията преди срещата в петък, посочват дипломати пред брюкселското издание "Politico".