Президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил съоръженията на Запорожката атомна електроцентрала да станат собственост на Руската федерация, съобщи Ройтерс.

„Правителството на Русия гарантира, че ядрените съоръжения на Запорожката атомна електроцентрала и другото имущество, необходимо за нейната експлоатация, ще преминат във федерална собственост“, гласи публикуваният днес президентски указ, съобщиха ТАСС и БТА.

Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, беше контролирана от руските войски, но обслужвана от украински персонал. Близостта на съоръжението до фронтовата линия предизвика безпокойство в международната общност от потенциална ядрена катастрофа.

В тази връзка генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси написа в Туитър, че пътува за Киев. „На път за Киев за важни срещи. Необходимостта от зона за ядрена безопасност около Запорожката АЕЦ е по-належаща от всякога“.

Путин също така нареди официалното публикуване на обновена конституция на Русия поради появата на нови субекти на държавата след анексирането на Донецката и Луганската народни републики, както и на Запорожка и Херсонска област.