Трябва да започнат да се очертават допирните точки. На нас ни се струва, че имаме много допирни точки и започне ли разговор, ще започнат да се случват консенсуси. Това заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ пред bTV.

"Колкото и странно да ви звучи, вие и вашето предаване изиграхте важна роля в последните дни за това, което се случва. Миналата седмица Христо Иванов каза, че Радомир Чолаков трябва да изпитва неудобство, че говори за съдебна реформа.

Написах публикация и после ми изглеждаше, че леко се е засегнал. В това вчерашно изявление той каза, че трябва да говорим по темите за корупция и как да оправим държавата задълбочено и сериозно. Попитахте го дали ако ГЕРБ каже, че иска такъв разговор, ще откликне ли ДБ, той каза, че ДБ ще води такива разговори", разкри той.

"Струва ми се, че сме на добър път и можем да водим този разговор. Попитайте Христо Иванов Радомир Чолаков дали е мафия, дали е корумпиран и дали си разбира от работата. Сигурен съм, че отговорът ще е "не". Ако иска да водим разговори за съдебна реформа, ще водим.

Единственото, за което бих помолил, е, че бих искал разговора за съдебна и правосъдна реформа да бъде модериран или под наблюдението на нашите стари университетски професори. Пламен Панайотов, Груев, Вълчев. Нека изложим мнението си, а старите професори да ни кажат прави ли сме", посочи Чолаков.

Христо Иванов знае, че правото е точна наука. То е като медицината. Има неща, които трябва да се правят по един начин. Ако трябва да правим мозъчна операция няма да ползваме брадва, а лазер. Искаме ли да отрежем глава с брадва или да напрвим прецизна операция?

Приемаме това, което той казва. Да се изложи като позиция и да видим. НС сега трябва да излъчи 11 члена на ВСС. Знаете, че парламентарната квота се попълва със 160 гласа конституционно мнозинство. Нека Христо Иванов предложи 11 имена. Може да даде 11 от 11. Дали ще ги подкрепим, ще видим", увери той.

"Нека не се връщаме към миналото. Нека забравим кой какво е казал. Извинявам се. С Христо Иванов се уважаваме. Колкото до групите - нека не забравяме, че Соломон Паси започна да вкарва България в НАТО. Разбира се, че може да произтече и по-голям разговор от този разговор.

Специално в разговор за съдебна реформа, аз мисля, че ще са много полезни професорите по наказателно право от катедрата на Софийския университет", каза Чолаков.

Той заяви, че ГЕРБ няма никакви предложения за министерства и такива имена трябва да се обсъждат само след като са минали разговорите с другите партии.

"Не мога да си представя условие, което ГЕРБ не може да прекрачи. Нали, г-н Бойко Рашков имаше насилническо действие, но приемаме това като закачка. Това няма как да се случи и не е редно да се случи", обясни Чолаков.

"От разговорите за политиките биха произтекли и разговори за кабинет. Нямаме нагласа за министри. След като имаме яснота по политиките, моето виждане е министри да станат най-добрите. Мисля, че наистина трябва да говорим с всички. Съотношението в парламента е такова, че гласът Божи каза да намерим съгласие", каза той.

"Колегата Петър Петров от "Възраждане" има интересни схващания за съдебната реформа. Не е лошо да бъде чут. Експертите на ДПС имат не лоши идеи. БСП винаги имат идеи. Сигурен съм, защото съм го изпитал в парламента, имаме десетки въпроси, по които да сключим съгласие", обясни Чолаков.

Той откровено разкри, че сутринта преди брифинга на ГЕРБ не са се обсъждали какви са възможните коалиции за съставяне на правителство.