В момента изглежда, че ще бъде много трудно да се сформира кабинет. За тази цел се иска и двата лагера /ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“/ да преосмислят своите червени линии. Това съветва германската политоложка Йохана Даймел.

„На Бойко Борисов ще му бъде много трудно да спечели на своя страна други партии, освен ДПС, които вече се кандидатираха. България спешно се нуждае от дееспособност пред лицето на социално-икономическите рискове и опасностите в областта на политиката за сигурност. Лично аз определено предпочитам да се състави експертно правителство, за което да се договорят ГЕРБ и ПП, а не да се прави поредното служебно правителство с благословията на Румен Радев, което изобщо не подлежи на парламентарен контрол“, казва тя пред DW.

„Засега Румен Радев определено печели най-много от трайната криза в България. Чрез служебните правителства, които назначава, той получи широки възможности да формира политиките. Ако се стигне до четвърто служебно правителство, особено на фона на фрустрацията у избирателите, на парламентарната демокрация ще бъде нанесен пореден удар, много опасен за оцеляването й. И тя може да бъде подменена от президентска“, добавя Даймел.