"Правителство ще има. Може би ще е служебно, но ще има". Тази теза изрази в ефира на bTV Радослав Бимбалов. Според него е много възможно да станем свидетели на безпринципни решения в рамките на този парламент и това няма да е новина. По думите му обаче е важно да има позиции по важни въпроси.

Христо Панчугов счита, че ниската избирателна активност се дължи на политическите формации, които са се провалили.


"Да очакваме гражданите да гласуват, докато политиците си мислят, че някой им е длъжен, е класически Стокхолмски синдром - няма как да стане. Опасявам се, че гражданите ще използват дурги механизми на демокрацията. Свели сме всичко до изборите, което не е така. Има различни форми за натиск и не виждам защо симпатизантите на голяма част от избирателите не протестираха пред собствените си партийни централи. Смятам, че вече няма да има кой да понесе подобна абдикация, защото на карта са много сериозни решения", допълни Панчугов.


Цветанка Андреева също счита, че обществото иска и има нужда от редовен кабинет.


"Дори една актуализация на бюджета иска редовен парламент. Ако продължим с формата на еднолична власт, дори бюджетът не може да бъде актуализиран, какво говорим за големи законопроекти и решения", посочи Андреева


По думите й политиците трябва да слушат електората, а не да се тревожат дали ще ядосат твърдия си електорат.