Седем партии вероятно ще влязат в 48-ото народно събрание, а една остава на ръба на 4-процентната бариера. Това показват данни на четири социологически агенции, според последните им оповестени представителни проучвания*.

“Маркет линкс” обяви последния си сондаж на 27 септември, а днес публикуваме изследването и на “Тренд”.

Данните на всички агенции съвпадат за това кои партии ще са на първо и второ място в неделната изборна надпревара.

Според проучванията ГЕРБ има усреднен резултат от 24,7%. Това число, сравнено резултата на ГЕРБ от последните парламентарни избори от ноември показва, че прибавя 2 на сто избиратели.

В проучванията на “Галъп” и “Тренд” партията на Борисов е с подкрепа 25,7-25,9%. “Алфа рисърч” и “Маркет линкс” регистрират между 23,4 и 23,7% вот за ГЕРБ.

На втора позиция е “Продължаваме промяната” с усреднен резултат от 17,5%. Формацията на Петков и Василев е на дистанция между 6 и 9% от лидера, като най-висока подкрепа за нея регистрира “Галъп” (19,2%) а най-ниска - “Тренд” (16,4%) и “Маркет линкс” (16,9%). При това положение загубата в сравнение с изборите от 14 ноември миналата година, когато ПП бяха първа политическа сила, е около 8%, показват изчисленията на “24 часа”.

Третата позиция е за ДПС, която подкрепят средно 11,6 на сто от българите, според усреднените данни на 4-те социологически агенции. Движението е с най-нисък резултат от 10,9% в проучването на “Алфа рисърч", а с най-висок - в това на “Маркет линкс” - 12,3%. “Тренд” и “Галъп” регистрират между 11,5 и 11,9% за него.

На последните избори ДПС е трета сила с 13% вот.

Усредненият резултат на “Възраждане” е 10,9%, което я нарежда на четвърта позиция. Според последните данни на “Тренд” обаче “Възраждане” се оказва трета сила с 13,9% подкрепа, като измества ДПС от третото място. Сравнението между изборния резултат на “Възраждане” от ноември 2021 г - 4,86%, и данните на “Тренд” показва, че подкрепата за нея е нараснала 2,5 пъти.

Според “Алфа рисърч" обаче формацията получава 9,5% подкрепа и се оказва на пета позиция след БСП. Същата позиция, но с 8,7% заема “Възраждане” в сондажа на “Маркет линкс”.

В проучването на “Галъп” пък е 4-а след БСП с 11,3%.

Привържениците на БСП, които ще гласуват в неделя, ще ѝ донесат средно 9,6 на сто от всички бюлетини в урните. Този резултат я класира четвърта.

Червената столетница обаче се оказва пета в проучването на “Тренд” с 8,7%. Останалите три агенции ѝ дават сходни резултати - между 9,8 и 9,9% сред гласуващите.