Цената на газа от 1 октомври ще се понижи с близо 30 на сто. През октомври цената ще бъде около 240 лв. за мегаватчас, каза Деница Златева, изпълнителен директор на “Булгаргаз”, по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на горивото за септември е 353,21 лв. за мегаватчас.

Окончателното искане на “Булгаргаз” за цената на синьото гориво за следващия месец ще бъде внесено в КЕВР на 1 октомври. Тогава от “Булгаргаз” ще представят в КЕВР и окончателни данни за цените, на които ще купува втечнен природен газ през октомври.

Всички документи за пускането на интерконектора Комотини-Стара Загора ще бъдат готови до петък, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. А за събота, 1 октомври е планирано официалното пускане в експлоатация на газовата връзка с Гърция.

Ако интерконекторът не беше завършен, цената на газа от 1 октомври щеше да бъде 305,98 лв., каза Деница Златева. От 1 октомври ще получаваме пълните количества газ, договорени с Азербайджан, в размер на 1 млрд. куб. м годишно, което ще доведе до понижение на цената за предприятията и топлофикациите в страната. Чрез интерконектора се освобождаваме от зависимостта от един доставчик, коментира Иван Иванов.

Цената на газа на хъба в Нидерландия нарасна с около 19% след информацията от вторник, че има течове от “Северен поток 1” и “Северен поток 2” и има съмнения, че става въпрос за саботаж. Това може да окаже по-съществено влияние на цените на газа у нас през ноември, стана ясно по време на заседанието на КЕВР. Надявам се проблемът да се реши, защото иначе ще създаде допълнителни предпоставки за високи цени на природния газ, коментира Иван Иванов.

Към обявените търгове от “Булгаргаз” за доставка на гориво през ноември, декември и през цялата 2023 г. има голям интерес, стана ясно от думите на Деница Златева. Към търговете има проявен интерес от САЩ, Европа, Китай и Близкия Изток.

Нямаме притеснения, че ще бъдат осигурени количествата газ, каза Деница Златева. България ще участва и на търговете за слотове и регазификация на втечнен природен газ на гръцкия терминал на Ревитуса. Окачваме да бъде обявена дата през октомври, на която ще се проведе търга, обясни Деница Златева. Водим разговори и с турската страна за осигуряване на слотове на техните терминали, допълни тя. Надявам се да се окаже, че сме преминали един тежък период, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.