Според него е критично важно България да има устойчиво редовно правителство. По думите му сега е моментът партиите да заявят по-ясно своите програми за справяне с кризите.

В президентството се проведе консултативна среща, на която се обсъдиха последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера във връзка с възможна ескалация на войната в Украйна.

Участие в срещата взеха министър-председателят Гълъб Донев, вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и ръководителите на силовите ведомства.

Ето какво каза Радев:

"Още от първите часове заклеймихме руската агресия като категорично недопустима. За съжаление стремежът за военна победа задушава призивите за мир. Решението на президента на руската федерация за мобилизация ще ескалира конфликта. Недопустимо е 3 десетилетия след студената война отново да се разиграва ядрената карта".

Референдумите в зоната на бойните действия, където падат снаряди са пълен абсурд и България няма да ги признае, посочи държавният глава.

"Въпреки, че към момента няма пряка военна заплаха за България, рисковете се отбелязват и България работи усилено по минимизиране на рисковете", чрез укрепване на своите сили, каза президентът.

По неговите думи, България подкрепя санкционния режим на съюза, но Европа е длъжна да търси и решение за намаляване ефекта на санкциите.

"Цената на ескалацията ще се плати от гражданите. България е сред най-засегнатите държави. Ескалацията на конфликта може да засегне и горивата, както и производството на петрол в България.

Според него е критично важно България да има устойчиво редовно правителство. По думите му сега е моментът партиите да заявят по-ясно своите програми за справяне с кризите и да разберем как новият парламент и редовно правителство ще преведат българите през тежката зима.

Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата. Сега е моментът да се постигне такава избирателна активност, която да даде легитимност на следващия кабинет.

Сега е моментът да разберем, дали ще продължат усилията за диверсификация на енергиините доставки чрез прозрачни търгове. Какви ще бъдат алтернативните решение, след като се приеме ембаргото върху петролните доставки", каза още президента.