Полицейско звено, което ще стои под Закона за културното наследство, обяви пред bTV служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Тези хора няма да са пазачи и охранители, а специалисти, които ще следят за беззаконията, обясни още той.

"В ръцете на полицията ще е цялото ни културно-историческо наследство. 60-90 хил. обекта са изнесени за Европа. Те не са толкова стойностни, но носят печалби", допълни проф. Минеков.

От днес в Академията на МВР е започнал специализиран курс за обучение на полицаи и служители, които ще се занимават с подобни престъпления.„

“Искам човекът след мен да познава и петте закона, върху които се крепи министерството и да има коментар върху всеки от тях. Ще го изпитам. ако не знае, ще го науча”, заяви министър Минеков по повод предстоящите избори и наследника му в Министерството на културата.

Служебният министър на културата заговори за отмъщения срещу него заради гражданските му позиции. “Когато говора пред журналисти, вместо да се започне журналистическо разследване и да се задейства прокуратурата, или ме заплашват, или ме съдят. Неприятно е”, посочи Минеков