Това, което чуваме в последно време е хаос, липса на инвестиции и галопираща инфлация. Ние сме хората, които сме по-силни от хаоса и ще се справим с него. Как? Битката с инфлацията трябва да бъде поета от държавата, а не да минава през джоба на хората. Защото, ако не го направим, ще последва такова масово обедняване, от което няма да може да се възстановим дълги години. Хората в момента живеят ден за ден, спестяванията им се топят. Така че трябва да минем към интелигентни подходи – едно от тях е интелигентното озеленяване. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургаски регион днес, по време на представения от коалицията „България след кризите - план за възстановяване“. Станков говори по темата за озеленяването и околна среда. Той е експерт в областта на енергетиката.

Има два основни принципа. Първият, който хората по-трудно могат да усетят, е законодателният. Трябва да продължим с работата си по законодателството и намаляване на административната тежест за ВЕИ инвестициите на територията на страната. В момента има опашка от инвеститори, милиарди инвестиции ще бъдат налети в държавата, ако по най-бързия начин ние направим тази промяна. Освен инвестициите, веднага ще се възползваме от добрите примери от Европа.“, каза Жечо Станков.

Той подчерта, че всяка сграда над 250 квадрата трябва да има на покрива си фотоволтаична инсталация, всеки град над 10 хил. души да има енергийна общност, всеки университет, който предлага възможност за технически специалности, да стартира с магистърски програми, които да са насочени към зелени технологии.

По негови думи 53,7% от хората по време на тази кампания питат кога ще продължи Програмата за саниране. „Три месеца и половина имаме до края на годината. Ако не стартираме програмата – връщаме парите в Брюксел. И всичко със санирането приключва. Програмата трябва да бъде продължена и надградена! 50% е паднала сметката на хората за отопление, а в няколкото блока, в които експериментално сложихме слънчеви панели за топла вода – сметката за топла вода е нула. Сами си я произвеждат. Продължаваме програмата за саниране и я надграждане, за да може и всеки един покрив да бъде използван. Само в Бургас имаме 50 хил. квадратни метра покриви, с които, ако бъдат направени фотоволтаици, ще се задоволят нуждите на всички училища, детски градини, болници и на градския транспорт.“, подчерта той.

Единствено ние предложихме решение за високите цени на тока и това е единствената действаща антиинфлационна мярка в момента. Продължаваме със средства, насочени към бизнеса за фотоволатици, със средства към общините, саниране и за училища, детски градини и болници. Сега, преди първия учебен ден вече започнаха да говорят за токова, газова и т.н. ваканции. Гарантирам, че това няма да го допуснем. Върху всяко училище, върху всеки спортен салон, ще има инсталации, които да произвеждат ток, така че да се гарантира сигурността, че учениците ще бъдат в училище.

2 млн. квадратни метра площи за бизнеса и в социалните домове ще бъдат санирани. Няма да забравя режима на тока през 1986 година, сещам се и миналата година как стотици населени места останаха на тъмно. Защото счупиха енергетиката. Близо 100 общини ще имат възможност изцяло да обменят уличното си осветление. Това вече направиха над 90 общини през миналия период, в който управлявахме. Така ще имаме по-сигурни улици, ще намалим транспортните произшествия и възможност общините да насочат спестените средства към хората“, каза още Жечо Станков.

Той посочи, че приоритет е и околната среда – за чист въздух с нови автобуси на ток, подмяна на старите печки, с нови междублокови пространства – паркове, градини и др.