Програмата за саниране трябва да продължи безплатно за всички и то още преди края на годината. Това е категоричната позиция на кандидата за депутат от ГЕРБ-СДС в Бургаски регион Жечо Станков. Той е доказан експерт, бивш зам. министър по енергетика, а в момента е водач на листата на ГЕРБ-СДС за предстоящите избори на 2 октомври. Самият Станков вложи много усилия, за да може от обновяването на сградите да се възползват максимален брой хора безвъзмездно.

Последното редовно правителство – с премиер Кирил Петков, промени правилата на програмата. Сега хората трябва да изкарат средства, за да бъдат част от нея.

„Моята категорична позиция е, че санирането трябва да бъде възстановено безплатно за домакинствата. Към програмата трябва да бъдат включени еднофамилните къщи, обществените сгради – болници, училища, детски градини, както и бизнес сградите. Няма да отстъпя в защитата си на интересите на хората! До края на годината остават 3 месеца и ако през това време програмата не бъде възстановена, България ще връща пари в Брюксел. Така има риск всичко със санирането да приключи. Стотици хиляди български домакинства ще бъдат ощетени.“, подчерта Жечо Станков.

Именно това е един от проблемите, които бургазлии и жителите на региона най-често поставят по време на срещите си с него. Те се интересуват кога и как ще могат да живеят в по-уютни и по-топли жилища.

„Виждаме и абсурди – например един блок, който в едната си част е саниран и жителите плащат наполовина по-ниски сметки за ток и парно и живеят комфортно, а в другата част – хората плащат повече и живеят в очакване. Това не е справедливо!“, смята Станков.

Той е категоричен, че държавата трябва да отпуска безвъзмездно средства към хората, живеещи в еднофамилни къщи, за слънчеви панели за ток и топла вода. Като експерт той е разработил програма с тази цел. „Това ще е в полза на хората, защото цените на стоките и услугите продължават да растат, домакинствата орязват своите разходи, но и се борят да запазят поне част от стандарта си на живот! Всички хора трябва да могат да кандидатстват максимално улеснено онлайн по тази програма. Така е справедливо!“, посочи Станков.